Bèta Challenge Program

Talent voor techniek en technologie?

Dan is het Bèta Challenge Programma (BCP) écht iets voor jou! BCP is een krachtig onderwijsconcept waarbij je kennismaakt met techniek en technologie en de toepassing daarvan in het nieuwe vak Technologie en Toepassing (T&T) waarin over een paar jaar als zevende vak van de mavo eindexamen gedaan kan worden.

Het CLD is officieel een Bèta Challenge school, wat garant staat voor goed onderwijs in techniek en een verkorte doorlopende leerlijn voor het mbo. Maatschappelijk gezien bereiden we leerlingen voor op de grote (regionale) banenmarkt binnen de techniek en dragen we als school bij aan een goede beeldvorming over een beroep in de techniek

Leerlingen maken in de brugklas kennis met vier talentstromen, waarvan T&T er één is. Deze talentvormen worden als extra vak gevolgd. Na de brugklas maakt de leerling een keuze uit deze vier vakken voor de tweede, derde en vierde klas mavo. Wie kiest voor T&T en na zijn mavo-opleiding kiest voor de studierichting Mechatronica, Greentec of Commerciële Techniek op het mbo, kan deze opleiding in drie jaar in plaats van vier jaar doen.

Het BCP-onderwijs is op projectbasis. Door opdrachten maken leerlingen kennis met de moderne techniek en toepassing, kijken en leren ze in bedrijven en worden zij loopbaanbewust gemaakt. Basiscompetenties van het mbo worden geleerd. Leerlingen bezoeken en scannen bedrijven op duurzaamheid met een zelf ontworpen duurzaamheidtest en ontwikkelen een QR-code als beloning voor het bedrijf. Ook ontwerpen zij een smoothie in samenwerking met de Wellant Food opleiding en leren een verkoopstrategie om hun smoothie op school, tijdens de pauze, aan te bieden als beste product. Doordat leerlingen een deel van hun examen op een regionaal opleidingscentrum (roc) uitvoeren, leren ze al vroeg of het vakgebied iets voor ze is, wat later teleurstelling voorkomt.

Door het aanbieden van T&T als examenvak willen we de beroepshorizon voor onze leerlingen verbreden en kunnen we ze beter begeleiden in hun beroepskeuze naar het mbo en een beroep in de techniek. Bovendien met de garantie op een jaar korter studeren, zodat ze sneller aan het arbeidsproces kunnen deelnemen of opstromen naar hbo. Goede redenen om een keuze voor techniek via ons Bèta Challenge Program te overwegen.