Technasium

Het Technasium is een bètaopleiding in natuurwetenschap en technologie voor meisjes en jongens op de havo en het vwo. Kern van deze opleiding is het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) dat je vijf uur per week volgt. Je start met het Technasium in de brugklas. Na de brugklas en na de derde klas kies je of je met het vak O&O en dus met het Technasium verder gaat. Combinatie van het Technasium met het Gymnasium kost heel veel tijd, is pittig en meestal niet haalbaar. Alleen voor zeer getalenteerde leerlingen is maatwerk mogelijk vanaf klas 2. Je kunt eindexamen doen in het vak O&O.

Leerlingen over het Technasium

Leerlingen die drie jaar het Technasium hebben gevolgd, zeggen dat ze beter voorbereid zijn op de eisen in de bovenbouw want ze hebben goed leren plannen. Ze zijn ook gewend om meer zelf initiatief te nemen en meer zelf uit te zoeken. Ze zien sneller de praktische toepassing van hun andere schoolvakken. Ook kunnen ze goede stukken schrijven. Ze kunnen goed nadenken over hoe je het beste samenwerkt en leert. De meeste leerlingen vinden dat laatste moeilijk en niet zo leuk, maar wel heel nuttig.

Waarom Technasium?

Ben jij nieuwsgierig, creatief en avontuurlijk? Hou je van echte uitdagingen en vind je het leuk om met anderen samen te werken? Dan is deze opleiding echt wat voor jou! In deze opleiding moet je goed nadenken en veel doen. Je werkt dus zowel met je handen als met je hoofd. In de brugklas maak je kennis met deze opleiding als je aangeeft dat je hiervoor belangstelling hebt. Je leert dan werken als een echte onderzoeker en als een echte ontwerper.

Geïnteresserd in het Technasium?

Lees dan meer over het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). De "Regeling voor plaatsing op het Technasium" die wij hanteren, evenals de lessentabellen die opgenomen zijn in de schoolgids kun je hier raadplegen. Wil je contact opnemen met de technatoren van het CLD? Stuur dan een e-mail naar technator@chrlyceumdelft.nl.

Technasium magazine

Geïnteresseerd in technasium onderwijs? Dan is het Technasium Magazine een bron van informatie.

Opdrachtgevers | begeleiders

Bent u opdrachtgever? Lees hier meer over wat u kunt verwachten.

Begeleidt u vanuit hbo of universiteit een meesterproef? Lees hier hoe dat gaat.