Logo

Excursie Erasmus V3

Op 19 januari om 7.50 uur stonden de leerlingen van V3 met rode gezichten van de kou klaar om met de bus af te reizen naar Rotterdam en daar kennis te maken met studeren op een universiteit.

De dag begon met een toespraak van een hoogleraar die een introductie gaf van de verschillen tussen school en universiteit. De hoogleraar legde de nadruk op het feit dat er op een universiteit wordt gewerkt om problemen die er nu nog niet zijn, maar in de toekomst mogelijk kunnen ontstaan, nu al op te lossen. Om een oplossing voor deze ingewikkelde problemen te kunnen bedenken is statistiek heel belangrijk, dus adviseerde de hoogleraar om goed op te letten bij wiskunde en als leerlingen het aankunnen om dan vooral voor wiskunde B te kiezen. 

Vervolgens werden er twee colleges gegeven. Het eerste college ging over migratie waarbij de nadruk lag op vrijwillige migratie. Om deze vrijwillige migratie te kunnen verklaren speelt psychologie een belangrijke rol. Volgens de docent beïnvloeden mensen elkaar en maken elkaar wijs dat er elders meer welvaart te behalen valt, ook al is dit helemaal niet het geval!

Het tweede college ging dieper in op de psychologische processen die hiervoor verantwoordelijk zijn en was een heel stuk interactiever. Om deze psychologische processen te benadrukken maakte de docent de leerlingen op een ludieke manier bewust van hun onbewuste gedrag. Hierbij werden sokken en sjaals uitgetrokken om de nadruk te leggen op het feit dat je onbewust dagelijks dezelfde rituelen doorloopt, maar dat het benoemen van deze rituelen een heel stuk lastiger is dan je zou verwachten want welke sok trek je het eerst aan wanneer je ’s morgens op staat?! Beide docenten vertelden dat dit soort psychologische handelingen grote gevolgen hebben op het gedrag van een groep mensen en derhalve heel interessant zijn om verder te onderzoeken, mede omdat er nog veel over de werking van hersenen onbekend is. 

De dag werd afgesloten met een quiz in de grote collegezaal. Al met al was het een mooie ervaring om een dag op de universiteit mee te maken.

Op naar de volgende stappen: open dagen bezoeken en proef studeren!

Kijk voor meer foto's op de pagina met fotoalbums.

Terug naar nieuwsoverzicht